Maj bank Image empty

26. august 2024

Skrevet af: Brian Buus Madsen, direktør


Er du god til at vælge de rigtige aktier?

Aktiekulturen blomstrer i Danmark, og flere danskere end nogensinde er begyndt at investere på aktiemarkedet. Men selvom det er positivt, at flere interesserer sig for investering, er det også vigtigt at spørge: Er du en god investor?

At vælge de "rigtige" aktier kan være ekstremt udfordrende, selv for de mest erfarne investorer. Aktiemarkedet påvirkes af en række uforudsigelige faktorer, herunder økonomiske forhold, virksomheders præstationer, globale begivenheder og investorpsykologi. Derfor kan selv grundige analyser og forberedelser ikke garantere succes.

Undgå basale fejl som investor
Når du investerer i aktier, er der visse faldgruber, du skal være opmærksom på for at undgå dyre fejl:

  1. Undgå at blive forelsket i en aktie: Det er let at knytte sig følelsesmæssigt til en aktie, især hvis den har givet gode resultater tidligere. Men det er vigtigt at holde følelserne adskilt fra dine investeringsbeslutninger.
  2. Diversificering er vigtigt: Læg ikke alle dine penge i én aktie. Diversificering kan sprede risikoen og hjælpe med at beskytte din portefølje mod store tab.
  3. Lad ikke følelserne styre dine handler: Investeringer bør baseres på rationelle overvejelser og ikke på frygt eller grådighed.
  4. Tænk langsigtet: At forsøge at forudsige markedets kortsigtede bevægelser kan være en farlig strategi. Fokusér i stedet på langsigtede mål.
  5. Pas på hype: Bliv ikke fanget i markedsstemninger og trends. Overvej, om en aktie virkelig er en god investering, eller om du bliver draget med af hypen.

Danske aktier i fokus
Novo Nordisk er en af de aktier, som mange danskere har holdt fast i igennem årene, og med god grund. Selskabet har leveret imponerende resultater, og på 10 år har Novo Nordisk givet et afkast på over 650 pct. sammenlignet med cirka 185 pct. for S&P 500-indekset (per 18. august 2024). Men selvom Novo Nordisk har været en succes, er det vigtigt at huske, at historiske afkast ikke er nogen garanti for fremtidige afkast.

Hvis du derimod har valgt andre danske selskaber, har dit afkast muligvis ikke været lige så imponerende. For eksempel havde 95.281 danskere SAS-aktier i oktober 2023, ifølge en artikel på TV2, men den investering viste sig at være katastrofal, da aktien i dag er værdiløs.

Hvordan måler du din succes som investor?
Det er fristende at prale af de gode afkast, men det er lige så vigtigt at tage højde for de tab, du har lidt. En af de største udfordringer ved at handle aktier selv er risikoen for at træffe kortsigtede beslutninger, der kan øge dine omkostninger og føre til fejl.

F.eks. er det almindeligt at sælge aktier for tidligt, når de har givet gevinst, hvilket kan føre til mistede fremtidige muligheder. Omvendt kan det være svært at sælge aktier, der har givet tab, fordi det psykologisk kan være svært at realisere et tab. Men som SAS-aktien har vist, kan det være farligt at holde fast i en tabsgivende aktie i håb om en vending.

De mest populære danske aktier - et nærmere kig
Blandt de mest populære aktier hos danske investorer finder vi Novo Nordisk, Danske Bank, Maersk, Bavarian Nordic, Vestas, Carlsberg, ISS, Ørsted, GN Store Nord og SAS. Men af disse har fem aktier givet negativt afkast over de seneste fem år.

Hvis du for fem år siden havde investeret 100 kr. fordelt ligeligt på disse ti aktier, ville din portefølje i dag være 134 kr. værd – et samlet afkast på 34 pct. Til sammenligning har MSCI World-indekset givet cirka 90 pct. i samme periode. Dette viser, hvor vigtigt det er at tænke globalt og ikke kun fokusere på det danske marked.

Afkast fra 15-08-2019 til 15-08-2024

Maj bank Image empty

Note: Afkast er i danske kroner inkl. nettoudbytter og beregnet fra 15-08-2019 til 15-08-2024. Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast, og al investering medfører risiko for tab.
Kilde: Bloomberg.

Så, er du en god investor?
Det handler ikke kun om, hvor godt du har gjort det sammenlignet med andre investorer, men også om, hvordan du har klaret dig i forhold til det globale marked. Tænk over, om din strategi virkelig har slået markedet, og hvis ikke, om det kunne være bedre at investere i en investeringsforening eller ETF. Spredning er redning, og din aktieportefølje bør alt andet lige også indeholde udenlandske aktier.

Pas på med at forelske dig i enkeltaktier, og vær opmærksom på dine handelsomkostninger. Hvis du år efter år kan slå markedet, er det fantastisk – men hvis ikke, kan det være værd at overveje alternative investeringsformer.